Meer over apneu en de werkwijze erbij

Apneu is een aandoening waarbij iemand gedurende de slaap herhaaldelijk stopt met ademhalen. Er zijn twee soorten apneu: obstructieve slaapapneu (OSA) en centrale slaapapneu (CSA).

Bij OSA wordt de luchtweg geblokkeerd tijdens de slaap, meestal door ontspanning van de spieren in de keel en de tong, waardoor de persoon stopt met ademen. Dit kan leiden tot snurken, schokken, wakker worden, en vermoeidheid overdag.

Bij CSA stopt de ademhaling tijdens de slaap als gevolg van een gebrek aan signalen vanuit de hersenen om te ademen. CSA wordt vaak geassocieerd met onderliggende medische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en neurologische aandoeningen.

De diagnose van apneu’s wordt vaak gesteld met een slaaponderzoek. Hierbij worden tijdens de slaap verschillende parameters gemeten, zoals de ademhaling, zuurstofniveau in het bloed, en hersenactiviteit. De behandeling van apneu’s kan bestaan uit veranderingen in levensstijl, zoals gewichtsverlies en het vermijden van alcohol en slaapmiddelen. Daarnaast kunnen ook medische behandelingen, zoals het gebruik van een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) machine of bepaalde chirurgische ingrepen, worden ingezet om de symptomen van apneu te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Wat is een Apneu apparaat?

Een apneu apparaat, ook wel bekend als een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) machine, wordt gebruikt om de symptomen van obstructieve slaapapneu (OSA) te behandelen. Het apparaat werkt door een constante luchtstroom te leveren via een masker dat op het gezicht van de patiënt wordt geplaatst. Deze luchtstroom houdt de luchtweg open, waardoor de patiënt vrijer kan ademen tijdens de slaap.

Het apparaat bestaat uit een motor die lucht aanzuigt en via een slang naar het masker leidt. Het masker kan op verschillende manieren op het gezicht worden geplaatst, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt en het type masker dat wordt gebruikt.

Het instellen van het apparaat en het masker is belangrijk om een goede werking te garanderen. Het kan even wennen zijn voor de patiënt om te slapen met het masker op, maar de meeste patiënten wennen hier snel aan.

Apneu behandelen bij Ruysdaels slaapkliniek

Bij Ruydealsslaapkliniek.nl kan apneu op verschillende manieren worden behandeld. Allereerst wordt er altijd een slaaponderzoek uitgevoerd om de diagnose en ernst van de apneu te bepalen.

Een van de behandelingsopties bij Ruysdaels is het gebruik van een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) machine. Dit apparaat zorgt voor een constante luchtstroom die ervoor zorgt dat de luchtweg open blijft tijdens de slaap. Het gebruik van een CPAP machine kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de symptomen van apneu.

Daarnaast kan er bij Ruysdaels ook worden gekozen voor een speciaal op maat gemaakt mond- en kaak stuk. Dit stuk zorgt ervoor dat de luchtweg tijdens de slaap open blijft en kan daarmee de symptomen van apneu verminderen.