Zo leg je een nieuwe betonvloer

Het proces om een betonvloer te leggen is eigenlijk vrij eenvoudig. Met de juiste hulpmiddelen kan je een nieuwe slijtvaste vloer van hoge kwaliteit leggen waarvan je nog jaren plezier gaat hebben.

Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van het beton, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer stevig en vlak is. Je moet ook het werkgebied voorbereiden door alle meubels en objecten uit de kamer te verwijderen, vrij logisch natuurlijk.

Snijd eerst de ondervloer rond obstakels zoals bestaande kasten of vloerverwarming roosters uit. Als dat klaar is, bepaal je hoeveel zakken betonmix je nodig denkt te hebben (de instructies staan meestal op de zak). Je kan grotere hoeveelheden opdelen zodat ze makkelijker in de mixer passen.

Betonmix maken

Nadat je alle benodigde elementen hebt verzameld, begin je met het gieten van water in de mixer en voeg je al roerend langzaam de betonmix toe. Als je een roerder hebt, zet hem dan 15-20 seconden aan. Als je een handmixer hebt, roer je gewoon tot het een gladde massa is geworden. Giet het mengsel vervolgens op één plaats op de vloer en gebruik een werktuig om het uit te spreiden. Je betonvloer begint nu al ergens op te lijken.

Ga door met het mengen van batches beton per keer totdat je een behoorlijke oppervlakte bedekt. Zorg ervoor dat je het beton niet te dik legt, anders droogt het niet zo snel mogelijk.

Tips

Het proces is zeer vergelijkbaar met het gieten van een trottoir, maar er zijn een paar dingen die je goed moet onthouden voordat je begint. Ten eerste, zorg ervoor dat het oppervlak schoon is en vrij van stof. Ten tweede moet je het beton met water besproeien terwijl je bezig bent. Als je dat niet doet, zal de steen te snel uitharden en moeilijk af te werken zijn. Ten slotte moet je de werkzone zeer nat houden, zodat de poeder niet klontert voordat het de kans heeft gehad om goed uit te harden.

De vloer is klaar zodra het droog aanvoelt. Als je oneffenheden voelt, wacht dan tot het nog wat verder droogt tot de oneffenheden weg zijn. Je kan beter iets langer wachten zodat je zeker weet dat de vloer goed is uitgehard.