Dankzij rijhulpsystemen wordt uw verzekering goedkoper

De gemiddelde prijs voor een autoverzekering daalt voor het zevende jaar op rij. Dankzij de komst van slimme rijhulpsystemen daalt het aantal auto-ongevallen en daarmee dus ook de prijs. De federale overheidsdienst Economie heeft berekend dat een gemiddelde BA-autoverzekering dit jaar gemiddeld 1,9% goedkoper wordt. Dit terwijl andere verzekeringen zoals brandpolissen en reisverzekeringen meer dan 5% in prijs stijgen.

Minder ongelukken

In 2010 lag het aantal schadegevallen per 100 wagens nog op 7,21 % (berekend op wagens met een verplicht BA-verzekering in België). In 2017 is dat percentage gezakt tot 5,98 %. Hierdoor hoeven verzekeraars minder schadedossiers te behandelen en kunnen premies merkbaar dalen.

Betalen per kilometer

Ook wint de kilometerverzekering aan populariteit. Het principe is simpel: u betaalt een verzekering naargelang het aantal kilometers dat u rijdt. Ideaal voor mensen die minder vaak rijden. Onlangs lanceerde de Antwerpse start-up Mobly een betaal-per-kilometer autoverzekering. waarbij autobestuurders het aantal kilometers zélf kunnen controleren in een app. Zo heeft de gebruiker altijd inzicht in de rekening van die maand.

Toekomst

Er wordt verwacht dat de prijs van autoverzekeringen nog meer zal dalen in de toekomst . En dat enerzijds door verbeterde verkeersinfrastructuur, en anderzijds door meer slimme rijhulpsystemen. Met deze systemen daalt de kans op een ongeluk. Goed nieuws dus voor de autobestuurder.