Het gebruik van eiken voor meubels

Eiken panelen kunnen goed geschikt zijn voor meubels. De eiken panelen zijn stevig en ogen mooi. Het eikenhout is vrijwel het mooiste en kwalitatief beste hout wat er bestaat. Het is dan ook zeer geschikt voor het maken van meubels zoals deuren, kasten, bedden, tafels, of huizen in zijn geheel. Door het eenvoudige toepassingsbereik van het hout, zijn de eiken panelen te veranderen naar ieder hun wens. Hout is weliswaar stevig materiaal, maar onder de houtsoorten steekt de eikenboom er met kop en schouders boven uit. De boom staat bekend om de sterkste te zijn.

De eikenboom en haar kwaliteiten

De eikenboom is een loofboom die erg sterk is. Ook heeft de eikenboom vaak vruchten en eikels. Hier maken vele dieren gebruik van als voedselproduct zoals muizen, eekhoorns en herten. Deze vruchten zijn voor die dieren heel goed, maar voor de mens giftig. Sommige eiken verliezen hun bladeren in de winter, maar andere eiken blijven hun hele period groen. In Nederland verliest de eik meestal wel zijn bladeren. Ook kunnen de bomen parasieten bevatten en de belangrijkste daarvan is natuurlijk de eikenprocessierups. Deze rups zorgt voor een vervelende huidaandoening bij mensen. Het hout is dus erg bruikbaar, maar verder kan de boom erg giftig zijn.

Waar komt de eikenboom voor

In Nederland en België komen vooral de zomereik, de wintereik en de Amerikaanse eik voor. Die Amerikaanse eik hoort natuurlijk oorspronkelijk niet in Nederland, maar is overgewaaid hierheen. Er bestaan bovendien nog veel meer soorten eiken, zoals de moseik. Deze komt niet in Nederland voor, maar wel in bijvoorbeeld Zuidwest-Azië en het zuiden van Europa. Daar biedt de eik veel schaduw voor de betrekkelijk warme landen. Ook in Nederland biedt de eik flinke verkoeling in de zomer. De eik kan namelijk uitgroeien tot een ontzettend grote boom. Er mogen dan wel vele giftige soorten eiken zijn, het hout is uiteindelijk niet giftig voor gebruik en daarom een gunstig bouwmateriaal.